مطالب آموزشی

مواد اولیه غذایی و کاربرد آن در صنایع غذایی

موادغذایی

مواد اولیه غذایی، مواد شیمیایی بی‌خطر و غیرسمی هستند که به‌عنوان افزودنی به کار گرفته می‌شوند. مواد شیمیایی از اساسی‌ترین جز تشکیل هر چیزی در دنیا هستند. تمامی موجودات زنده، گیاهان، جانوران و مواد موجود در جهان دارای این مواد هستند. در صنایع غذایی مواد شیمیایی مانند صنایع دیگر کاربرد فراوانی دارند که در ذیل به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  1. کاربرد مواد شیمیایی به‌منظور نگهداری طولانی‌مدت‌تر مواد غذایی
  2. استفاده از اسیدها و مواد شیمیایی جهت بالابردن کیفیت مواد غذایی
  3. جذب رطوبت محصولات غذایی به خود و بالابردن کیفیت
  4. بهبود طعم غذا توسط مواد شیمیایی

نحوه خرید مواد اولیه غذایی

این نکته را باید در نظر داشته باشید که برای تولید مواد غذایی باکیفیت نیازمند در اختیار داشتن مواد شیمیایی با برندهای روز دنیا هستید. لذا در این راستا شرکت تارا طب مفتخر است که با داشتن بیش از ده سال سابقه فعالیت، تأمین و واردات مواد شیمیایی به‌ویژه مواد اولیه غذایی با بهترین کیفیت و نازل‌ترین قیمت بازار در اختیار شما مصرف‌کنندگان عزیز قرار دهد. شما می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر از محصول موردنظر و همچنین استعلام قیمت و خرید با مشاورین فروش شرکت در قسمت تماس با ما از طریق شماره تماس‌های موجود در ارتباط باشید.

آشنایی با دسته‌های مواد اولیه غذایی رایج

  1. مواد نگهدارنده مواد غذایی:

مواد نگهدارنده ضمن جلوگیری از فساد مواد غذایی در اثر باکتری‌ها، مخمرها و قارچ‌ها، تازگی غذا را حفظ می‌کنند. همچنین از تغییر زود هنگام رنگ، بو و طعم غذا جلوگیری می‌کنند. بعضی از این مواد نگهدارنده به نام‌های اسید آسکوربیک، سدیم بنزوات، سدیم نیتریت، اسیدسیتریک، پتاسیم سوربات و غیره هستند.

  1. رنگ خوراکی و صنعتی:

رنگ‌های خوراکی کاربردهای گوناگونی دارند. در برخی موارد به‌منظور جلوگیری از کاهش رنگ ناشی از قرارگرفتن غذا در برابر نور خورشید، هوا و دما استفاده می‌شوند. در برخی موارد دیگر برای پررنگ کردن رنگ طبیعی ماده غذایی استفاده می‌شوند.

  1. شیرین‌کننده‌ها:

این مواد با افزوده شدن به ماده غذایی به آن طعم شیرینی می‌بخشند. شیرین‌کننده‌ها می‌توانند بدون کالری یا با کالری باشند. نام برخی از این مواد به‌عنوان، ساکارز، گلوکز، سوربیتول، فروکتوز، آسپارتام، ساکارین و غیره است.

  1. طعم‌دهنده‌های مصنوعی:

از طعم‌دهنده‌ها برای اضافه‌کردن طعم خاص به مواد غذایی استفاده می‌شود که شامل طعم‌دهنده‌های طبیعی، طعم‌دهنده‌های مصنوعی و ادویه‌جات می‌گردد.

  1. ویتامین‌ها و مواد معدنی:

ویتامین‌ها و مواد معدنی به‌منظور غنی‌سازی مواد غذایی به کار می‌روند. این مواد برای اهداف مختلفی استفاده می‌شوند، برای مثال می‌توان به کمک آنها یک ماده غذایی را غنی کرد یا مواد مغذی ازدست‌رفته یک ماده غذایی به آن برگرداند. به‌عنوان‌مثال نام برخی از این مواد، تیامین هیدروکلراید، اسید فولیک، بتاکاروتن، پتاسیم یدید، اسید آسکوربیک و غیره می‌باشند.

      6. بهبوددهنده‌های طعم:

بهبوددهنده‌ها باعث افزایش و بهبود طعم مواد غذایی می‌شوند. تفاوت آنها با طعم‌دهنده‌ها این است که بهبوددهنده‌ها طعم جدیدی به خوراکی‌ها اضافه نمی‌کنند بلکه طعم را بهبود می‌بخشند. نام برخی از این مواد به‌عنوان‌مثال، گلوتامات مونو سدیم، عصاره مخمر اتولیزه، پروتئین هیدرولیز شده سویا و غیره است.

     7. جایگزین‌های چربی:

این موادبه جای تمام یا قسمتی از چربی های موجود در غذا استفاده می شوند.جایگزین های چربی می توانند بر پایه پروتیین، چربی و کربوهیدرات تولید شوند. نام برخی از این مواد، سفیده تخم‌مرغ، صمغ گوار، مالتو دکستروز، صمغ زانتان، پروتئین آب پنیر، فیبر جو دوسر و غیره است.

     8. امولسیفایرها:

ممکن است تابه‌حال مخلوط آب و روغن را دیده باشید، ولی بعد از چند ثانیه آب و روغن از هم جدا می‌شوند. امولسیفایرها باعث می‌شوند که این مخلوط آب و روغن پایدار بماند. نام برخی از امولسیفایرها به‌عنوان‌مثال، لیستین سویا، پلی‌سوربات، زرده تخم‌مرغ، مونو گلیسیرید و غیره است.

    9. مواد کنترل‌کننده PH :

با مصرف این مواد می‌توان خاصیت اسیدی یا بازی بودی خوراکی‌ها را کنترل کرد و همچنین از فساد آنها جلوگیری نمود. به‌عنوان‌مثال نام برخی از این مواد، اسیدسیتریک، اسیدلاکتیک، سدیم کربنات، آمونیوم هیدروکسید و غیره هستند.

    10. مواد ضد چسبندگی:

استفاده از این مواد موجب می‌شود مواد غذایی که حالت پودری دارند رطوبت را جذب نکنند و به هم نچسبند. نام برخی از آنها، آمونیوم فریک سیترات. کلسیم سیلیکات، سیلیکون دی‌اکسید است.

  1. جاذب رطوبت:

این افزودنی به حفظ رطوبت مواد غذایی کمک می‌کند. نام برخی از این مواد، سوربیتول، گلیسیرین و غیره است.

  1. ماده مغذی مکمل:

این ماده، غذای موردنیاز مخمرها را فراهم می‌کند و در خوراکی‌هایی که با فعالیت باکتری‌ها و مخمرها سروکار دارند به کار می‌رود. نام برخی از آنها، آمونیوم فسفات، کلسیم سولفات است.

  1. گازها:

گازها برای اضافه‌کردن گاز و هوا به نوشیدنی‌ها کاربرد دارند. نام برخی از گازها به‌عنوان‌مثال، اکسید نیتروژن و دی‌اکسیدکربن است.

مواد غذایی

برخی مضرات مواد اولیه غذایی

وقتی از مواد شیمیایی در صنایع غذایی استفاده می‌شود امکان دارد برخی مضرات برای انسان‌ها به همراه داشته باشد ما قصد داریم به برخی از این مضرات اشاره کنیم:

  • اعتیادآور بودن این غذاها برای افراد
  • چاقی افراد (60% افراد جامعه دارای چاقی هستند که عمده دلیل آن استفاده از این مواد غذایی است)
  • زودرنج شدن افسردگی (از دیگر مضرات استفاده از مواد شیمیایی در صنایع غذایی این است که افراد دچار افسردگی و زودرنجی می‌شوند)
  • مشکلات گوارشی (به دلیل اینکه میزان اسید در مواد شیمیایی زیاد است همین امر باعث می‌شود که گوارش افراد دچار اختلال شود)

برخی فواید مواد اولیه غذایی

درست است که در بالا یک سری از مضرات مواد شیمیایی را ذکر کردیم ولی مطمعنا این مواد فوایدی نیز دارند که به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • بهبود طعم غذا
  • نقش مواد شیمیایی در سلامتی افراد.
  • افزایش کیفیت سیستم ایمنی بدن افراد.
  • ماندگاری بیشتر غذا و همچنین نگه‌داشتن کیفیت در بالاترین حد ممکن.

فوایدی که به آن پرداختیم مهم‌ترین فواید مواد اولیه غذایی برای بدن و غذاها است. صنعت مدرن غذا و نوشیدنی امروزه وابسته به مواد شیمیایی است.بخش‌های زیر به تبعیض مختصری از مواد شیمیایی برای هدف‌های مرتبط با تولید مواد غذایی بر اساس استفاده از آن‌ها اختصاص‌داده‌شده است.

به‌طور کلی انواع مواد اولیه غذایی شامل موراد زیر است

افزودنی‌های غذایی:

 ازجمله کمک‌های تکنولوژیکی – مواد، مخلوط‌ها و غیره، معمولاً غذا محسوب نمی‌شوند اما به دلیل فنی موردنیاز هستند.

اجزای بسته‌بندی مواد غذایی:

 مواد موردنیاز تولید اشیا، ظروف و مواد برای کاربرد در تماس با غذا، دسته کوچکی از افزودنی‌های غذایی ممکن است در ارتباط با خود فناوری‌های بسته‌بندی باشد.

مواد ضدعفونی‌کننده:

جهت ضدعفونی‌کردن ماشین‌ها، سیستم و در تجهیزات مورداستفاده برای تولید مواد غذایی و سایر مراحل تولید استفاده می‌شود.

مواد تمیزکننده:

از این مواد در تمیزکردن ماشین‌آلات صنعتی، سیستم و تجهیزات تولید مواد غذایی. سایر مراحل تولید استفاده می‌شود.علاوه بر آن تمامی دستگاه‌های مورداستفاده در مراحل تولید مواد غذایی برای ضدعفونی آب نیاز به مواد شیمیایی مانند کلر و سایر مواد شیمیایی اکسیدان دارند.

سوخت:

 سوخت و سایر مواد قابل اشتعال موردنیاز برای احتراق و عملکرد مداوم رآکتورهای حرارتی، ماشین‌های پخت‌وپز و غیره.

 

اسید سیتریکدر ادامه به معرفی برخی مواد شیمیایی پرکاربرد در صنایع غذایی می‌پردازیم

اسیدسیتریک

اسیدسیتریک یک اسید آلی ضعیف است که به طور طبیعی در میوه‌های طبیعی وجود دارد.این اسید در صنایع مختلف کاربرد دارد ولی بیشترین کاربرد آن در صنایع غذایی است که به‌منظور ایجاد طعم ترش در محصولاتی مانند مربا و نوشیدنی و… و همچنین به‌عنوان نگهدارنده برای افزایش ماندگاری و جلوگیری از رشد قارچ‌ها استفاده می‌شود. این ماده به دو صورت آبدار و خشک تولید می‌شود که هر نوع آن باتوجه‌به نوع مصرف اهمیت پیدا می‌کند. اسیدسیتریک آبدار به‌صورت کریستالی و اسیدسیتریک خشک به‌صورت پودری تولید می‌شود. این نوع اسید یکی از انواع مواد اولیه غذایی بشمار می‌رود.

در بعضی مواقع ممکن است تولیدکنندگان به دلیل قیمت این ماده و یا عدم دسترسی به آن به دنبال جایگزین مناسب باشند. برخی از موادی که می‌تواند به‌عنوان جایگزین استفاده شود عبارت‌اند از:

  • آبلیمو
  • تارتاریک اسید
  • سرکه
  • اسید آسکوربیک

این ماده به‌عنوان نگهدارنده، تنظیم‌کننده ph و… در صنایع مختلف ازجمله صنایع غذایی، آرایشی و…کاربرد دارد. تفاوت این ماده با اسید استیک این است که اسیدسیتریک با نام جوهر لیمو و اسید استیک با نام سرکه شناخته می‌شود.

سوربات پتاسیمسوربات پتاسیم

سوربات پتاسیم که به نام نمک پتاسیم اسیدسوربیک نیز شناخته می‌شود ماده‌ای پایدار است که در صنایع مختلف ازجمله غذایی کاربرد دارد. این ماده به‌صورت طبیعی در برخی از توت‌ها وجود دارد ولی برای تولید در حجم بالا از اسیدسوربیک سنتز می‌کنند. سوربات پتاسیم یک جامد سفیدرنگ است که بدون بو بوده و به‌راحتی در آب تفکیک می‌شود. باتوجه‌به تولید و مصرف چشمگیر غذاهای آماده و فرآوری شده استفاده از نگهدارنده‌ها جلوگیری و به تعویق انداختن فرایند فساد میکروبی و آنزیمی مواد غذایی امری ضروری است. به همین دلیل پتاسیم سوربات به‌عنوان نگهدارنده یکی از مواد اولیه غذایی پرکاربرد در این صنعت است. طبق بررسی‌های آژانس‌های ناظر این ماده هیچ‌گونه ضرری برای بدن انسان ندارد و بدون هیچ‌گونه تأثیر سوء از بدن خارج می‌شود.

 

مواد اولیه غذایی زانتان گام

 زانتان گام که به آن صمغ زانتان و گزانتان گام نیز گفته می‌شود یک پلی‌ساکارید است که با عمل تخمیر گونه‌های مختلفی از باکتری‌های زانتوموناس تولید می‌شود. این ماده از قندهایی مانند گلوکز، مانوز و دی گلوکورونیک اسید تشکیل‌شده و به‌عنوان قند برون سلولی شناخته می‌شود. از این ماده در صنایع متخلف ازجمله به‌عنوان مواد اولیه غذایی کاربرد فراوان دارد و عمدتاً از آن به‌عنوان یک استیبلایزر غذایی و عامل غلیظ کننده استفاده می‌شود. همچنین این ماده می‌تواند ویسکوزیته مواد را بالا ببرد و طعم، قوام، ماندگاری و بافت آن‌ها را بهبود ببخشد.

خواص زانتان گام:

  • کاهش کلسترول خون
  • بهبود وضعیت مزاج
  • جلوگیری از خشکی دهان
  • کاهش وزن
  • جلوگیری از بروز سرطان

<span style=گلیسیرین

گلیسیرین ماده‌ای شیرین، شفاف، بی‌رنگ و بدون بو است که در دو نوع خوراکی و صنعتی وجود دارد. نوع خوراکی این ماده که به آن گلیسرول نیز گفته می‌شود در صنایع مختلف کاربرد دارد. در صنایع غذایی از این ماده به‌عنوان شیرین‌کننده، حلال و رقیق‌کننده استفاده می‌شود. به‌منظور جلوگیری از تشکیل کریستال‌های یخ در غذاهای یخ‌زده مانند بستنی، ماست و سایر دسرها استفاده می‌شود. به طور طبیعی می‌توان گلیسیرین را از منابع گیاهی و حیوانی به دست آورد. از طریق واکنش‌های پروگن نیز می‌توان این ماده را تولید کرد. این ماده غیرسمی و ایمن است و همچنین خطر اشتعال‌پذیری ندارد.

آزمایشگاه

به طور خلاصه مواد اولیه غذایی در صنایع غذایی مورداستفاده قرارمی گیرند تا ماندگاری غذاهای فرآوری شده را افزایش دهند و طیف گسترده‌ای از طعم‌ها را فراهم آورند. برخی از مواد شیمیایی مانند اسیدسیتریک و جوش‌شیرین مصرف خانگی نیز دارند.این مواد شیمیایی به‌صورت فله‌ای تولید می‌شوند و یا دربسته‌های خورده فروشی و یا در ظروف بزرگ عمده‌فروشی به فروش می‌رسند.

شرکت تارا مدرن طب تجهیز کلیه مواد اولیه غذایی مورد نیاز شما را با بالاترین کیفیت از بهترین برندهای روز دنیا و نازل‌ترین قیمت در اختیار شما قرار می‌دهد. جهت مشاوره و اطلاع از قیمت و خرید به قسمت تماس با ما مراجعه بفرمایید تا از طریق شماره تماس‌های موجود به‌صورت مستقیم با مشاورین شرکت در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *